Δεν είναι μυστικό: ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ζωή του ανθρώπου ακριβώς όπως το φαγητό και το νερό και η έλλειψή του ή η διαταραχή του προκαλούν πληθώρα προβλημάτων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.
Το γεγονός πως ξοδεύουμε μάλιστα περίπου 25 χρόνια της ζωής μας στον ύπνο, μάς κάνει εύκολα να αντιληφθούμε το πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι το να κοιμόμαστε καλά.
Και ενώ αυτό είναι δεδομένο, σύμφωνα με μελέτες εκατομμύρια άνθρωποι ανά το παγκόσμιο πάσχουν από διάφορες διαταραχές ύπνου και παρά το ότι επιδεινώνεται όσο οι άνθρωπο μεγαλώνουν, μόλις το 20% αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια. Εάν, λοιπόν, ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα και κάθε φορά που ξαπλώνετε στο κρεβάτι γυρίζετε συνεχώς πλευρό, σας παρουσιάζουμε 5 συνήθειες που πρέπει αν κόψετε.
1. Κοιμάστε με κάποιος φως ανοιχτό
Το φως και οι ήχοι επηρεάζουν αρνητικά τον βηματοδότη του ύπνου αναστέλλοντας την ενεργοποίησή του. Γι’ αυτό καλό θα είναι να «απενεργοποιείτε» τις συσκευές ή να τις βάζετε σε χαμηλή λειτουργία κατά την διάρκεια του ύπνου σας. Τα ξυπνητήρια, τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις τα tablets πρέπει να αποφεύγονται λίγο πριν τον ύπνο.
2. Μεσημεριανός ύπνος
Εάν πάσχετε από αυπνία, αποφύγετε να κοιμάστε παρατεταμένα κατά την διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε να ξεκουραστείτε ξαπλώνοντας ή κάνοντας περίπατο. Αν πάλι νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο, προσπαθήστε να κοιμηθείτε μόνο το πολύ 30 λεπτά.
3. Λιπαρά φαγητά πριν τον ύπνο
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους μια σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 γεύματα. Ωστόσο, αν έχετε την συνήθεια να τρώτε βαριά το βράδυ ίσως αυτό ευθύνεται για τις αυπνίες. Το βραδινό σας πρέπει να είναι το πιο ελαφρό γεύμα της ημέρας και να απέχει τουλάχιστον μία δύο ώρες από τον ύπνο.
4. Το κάπνισμα
Ελαττώστε το κάπνισμα, ειδικά τις βραδινές ώρες. Το κάπνισμα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο λόγω της τοξικής επίδρασης της νικοτίνης.
5. Δεν κοιμάστε σταθερές ώρες
Η σταθεροποίηση του ωραρίου ύπνου διευκολύνει την λειτουργία του ενδογενούς βηματοδότη ύπνου, δηλαδή του βιολογικού μας ρολογιού. Είναι σημαντικό να κοιμόσαστε την ίδια ώρα καθημερινά και ο ύπνος μας να διαρκεί τουλάχιστον 7 ώρες.