Μαρία Σάββα
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές γυμνασίων αλλά και λυκείων, οι καταστάσεις αν και είναι όμορφες δεν παύουν να είναι και αγχωτικές όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς των μαθητών.
Κάποια πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε με σκοπό να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν καλύτερα για την πρώτη μέρα στο σχολείο είναι να, επισημάνετε τις θετικές πτυχές της έναρξης του σχολείου για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ανυπομονούν για την πρώτη μέρα του μαθήματος. Μιλήστε για το πώς θα δουν παλιούς φίλους και θα γνωρίσουν νέους, για παράδειγμα. Κάτι άλλο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να βρείτε ένα άλλο παιδί στη γειτονιά που το παιδί σας μπορεί να περπατήσει στο σχολείο ή να πάει μαζί του στο λεωφορείο, για να νιώσει πιο οικία. Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται, οδηγήστε το παιδί σας (ή περπατήστε μαζί του) στο σχολείο και πάρτε το την πρώτη μέρα. Φτάστε εκεί νωρίς την πρώτη μέρα για να μειώσετε το περιττό άγχος.
Ακόμη και για ένα έφηβο παιδί αυτή η περίοδος είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς περνάνε και εκείνοι μια μεταβατική φάση όχι μόνο στον τομέα του σχολεία αλλά και στον ψυχολογικό τομέα. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτή την επικοινωνία σε αυτήν την ευάλωτη στιγμή. Όταν οι έφηβοι αρχίζουν να μοιάζουν με ενήλικες και νομίζουν ότι είναι ενήλικες, αλλά μπορεί να μην έχουν τις δεξιότητες να διαχειριστούν το άγχος αλλά οι ίδιοι δεν το έχουν κατανοήσει ακόμη.
Ακόμη κάτι που είναι σημαντικό είναι το διάβασμα στο σπίτι. Συγκεκριμένα τα μικρά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και εκείνα που δεν έχουν τεκμηριωμένα προβλήματα, μπορούν να επωφεληθούν από τη συμμετοχή των γονιών τους κατά τη διάρκεια της εργασίας στο σπίτι. Οι γονείς θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για μια δομημένη «συνεδρία μαθημάτων για το σπίτι» κάθε απόγευμα.