Ριάνα Στυλιανού
Είναι γνωστό πως ο καφές έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας με μερικά από αυτά να είναι η προστασία από τον διαβήτη τύπου 2, τη νόσο του Πάρκινσον, ασθένειες και καρκίνο του ήπατος, καθώς και σημαντική προφύλαξη της υγείας της καρδιάς.
Ωστόσο, προσθέτοντας κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες, θα ωφεληθείτε ακόμη περισσότερο, ειδικά ως προς την προστασία της καρδίας.
Φυσικά τα παραπάνω δεν ισχύουν όταν η κατανάλωση του καφέ γίνεται σε υπερβολικά επίπεδα, έχοντας τελικά ως αποτέλεσμα διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.
Κανέλα
Για χιλιάδες χρόνια η κανέλα χρησιμοποιείται τόσο ως μπαχαρικό, όσο και ως φάρμακο χάρη στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια, φάνηκε ότι η κανέλα μπορεί να προστατεύσει την καρδιά και τον εγκέφαλό. Επίσης, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη σε ανθρώπινα κύτταρα, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ φημίζεται για την ιδιότητα του να μειώνει τις ναυτίες σε σημαντικό βαθμό. Πρόκειται για ένα συστατικό που περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, ενώ μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει από μυϊκούς πόνους, να μειώσει τη χοληστερόλη και να βοηθήσει στην πέψη των τροφών.
Κουρκουμάς
Αρκετά από τα φαρμακευτικά οφέλη του κουρκουμά προέρχονται από την ένωση κουρκουμίνη που έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό υποστηρίζει την αποτοξίνωση του ήπατος, βοηθά στην πέψη, ενώ μπορεί ακόμη να βοηθήσει και στη θεραπεία της κατάθλιψης. Για να επωφεληθείτε ακόμη περισσότερο, από τις ιδιότητές του, προσθέστε το στον καφέ σας με μια πρέζα μαύρου πιπεριού. Το μαύρο πιπέρι βελτιώνει τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά, καθιστώντας το μπαχαρικό πιο αποτελεσματικό σε μικρότερες δόσεις.
Μάκα
Η ρίζα μάκα, μεταξύ άλλων, έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της γονιμότητας και αποδείχθηκε ότι έχει ορμονικά εξισορροπητικά αποτελέσματα σε μια μελέτη σε αρουραίους. Έχει επίσης μελετηθεί για την αύξηση της αθλητικής απόδοσης και τα επίπεδα ενέργειας. Περιέχει πάνω από 20 αμινοξέα, 20 λιπαρά οξέα ελεύθερης μορφής και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνη C. Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής της σκόνης μάκα, αποθηκεύστε την στο ψυγείο.
Κακάο
Το κακάο χαρακτηρίζεται ως μια θαυματουργή τροφή, καθώς είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά ενώ αποτελεί φυτική πηγή σιδήρου και βοηθά στην καλή κατάσταση της υγείας της καρδίας. Έχει διαπιστωθεί πως το αντιφλεγμονώδες κακάο μειώνει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή. Χάρη στις αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες και τη βελτίωση της διάθεσης, το κακάο είναι ένα εξαιρετικό συστατικό για τον εγκέφαλο.