Μαρία Σάββα
Δεν χρειάζεστε κάποια επιπλέον δικαιολογία για να απολαύσετε παγωτό, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που αυτή η «ένοχη απόλαυση» μπορεί να είναι ευεργετική για τον οργανισμό, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Ας δούμε τα θρεπτικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει το παγωτό:
Τα οφέλη του παγωτού για την υγεία:
-
Ασβέστιο: Το ασβέστιο που περιέχει το παγωτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την ενίσχυση των οστών. Συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και του καρκίνου, ενώ μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης και προστατεύει τα δόντια και τα ούλα.
-
Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ένα συχνό συστατικό στο παγωτό, περιέχει φλαβονοειδή που προστατεύουν τις αρτηρίες της καρδιάς από την κόπωση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά συστατικά της σοκολάτας αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.
-
Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη στο παγωτό συμβάλλει στην οικοδόμηση και αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.
-
Βιταμίνες: Το παγωτό περιέχει διάφορες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α που είναι καλή για την υγεία των ματιών, η βιταμίνη D που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και των άλλων θρεπτικών συστατικών, και η βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην καλή ροή του αίματος και την πρόληψη της πήξης. Επίσης, η βιταμίνη Β6 βοηθά στον μεταβολισμό του σώματος.
Εκτός από τα παραπάνω, το παγωτό έχει και άλλα οφέλη που δεν είναι ευρέως γνωστά:
-
Αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης: Σύμφωνα με έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η κατανάλωση παγωτού ή γαλακτοκομικών προϊόντων με λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη σύλληψη.
-
Σχηματισμός οστών στα έμβρυα: Το παγωτό περιέχει θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των οστών του μωρού, κάτι που είναι χρήσιμο για τις εγκύους.
-
Μείωση της ναυτίας: Η κατανάλωση παγωτού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
-
Μείωση του άγχους: Το παγωτό μπορεί να διεγείρει το σχηματισμό της σεροτονίνης, προκαλώντας αίσθηση ηρεμίας και ανακούφισης από το στρες.
-
Αύξηση της ανοσίας: Οι λακτοφερρίνες και οι κυτοκίνες που περιέχονται στο παγωτό μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία και να καταπολεμήσουν τον ιό της γρίπης, συμβάλλοντας στη γρηγορότερη ανάρρωση.
-
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου: Το διατροφικό περιεχόμενο του παγωτού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
-
Συμβολή στην απώλεια βάρους: Καταναλώνοντας παγωτό, που είναι κρύο, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, καίγοντας έτσι περισσότερες θερμίδες και λίπος.
-
Αύξηση της διάθεσης: Το παγωτό περιέχει θρομβοτονίνη και ντοπαμίνη, που ενισχύουν τη διάθεση και προκαλούν αίσθηση ευχαρίστησης.
-
Αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας: Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο παγωτό βοηθούν στην αύξηση της λίμπιντο και των ενεργειακών αποθεμάτων των μυών.
-
Πηγή ενέργειας: Το παγωτό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, παρέχοντας 15 γραμμάρια ανά μερίδα, και είναι πηγή μετάλλων και βιταμινών, όπως ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες E, D, C, A, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ, και βιταμίνες Β-6 και Β-12.
Εν κατακλείδι, επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει μια με δύο μπάλες παγωτού τις καυτές καλοκαιρινές ημέρες, καθώς τα οφέλη του είναι πολλαπλά και σημαντικά για την υγεία σας.