ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: oversized blazer, φαρδύ πουκάμισο και κολάν
 

Τι είναι το σύνδρομο super- helper και πώς να καταλάβεις αν «πάσχεις» απ’ αυτό

Όλες οι λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε

Μαρία Σάββα

Μερικοί από εμάς είμαστε καλύτεροι στο να βοηθούμε τους άλλους παρά στο να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ακόμη όμως και αν δεν ανήκετε εσείς σε αυτή την κατηγορία, σίγουρα γνωρίζετε κάποιον που να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να βοηθούν τους άλλους με συνέπεια να παραμελούν τις δικές τους ανάγκες, είναι επιρρεπείς στο Σύνδρομο super- helper.

Αυτά τα άτομα συνήθως θα τα βρείτε στα επαγγέλματα φροντίδας, όπως στα σχολεία, στις κλινικές, στους οίκους φροντίδας και στα νοσοκομεία. Αλλά βρίσκονται επίσης σε γραφεία, γυμναστήρια, κοινοτικές ομάδες και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Βοηθώντας όποτε και όπου μπορούν, είτε στη δουλειά είτε στον δικό τους χρόνο. Είναι οι λύτες προβλημάτων, οι διαμεσολαβητές, τα άτομα που δεν μπορούν να αντισταθούν σε καμία ευκαιρία να βοηθήσουν.

Δείτε στην συνέχεια μερικά χαρακτηριστικά για να καταλάβετε αν είστε επιρρεπείς στο σύνδρομο  super- helper.

 

  • Σημάδια ότι είστε ψυχαναγκαστικός βοηθός.
  • Βοηθάτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας—τη δουλειά, την οικογένεια, τους φίλους, τον εθελοντισμό, τους συναδέλφους, τους πελάτες, τους γείτονες… η λίστα είναι ατελείωτη.
  • Είστε αυτός στον οποίο στρέφονται όλοι, το πρώτο λιμάνι όταν βρίσκονται σε κίνδυνο.
  • Δυσκολεύεστε να πείτε όχι σε αιτήματα για βοήθεια.
  • Οι άνθρωποι σου ανοίγονται ακόμα και όταν μόλις τους έχεις γνωρίσει. Άγνωστοι ξεφορτώνουν όλη την ιστορία της ζωής τους—ο ντελίβερι, ο σερβιτόρος, η γυναίκα στη στάση του λεωφορείου.
  • Κάνετε πολλές ερωτήσεις, αλλά παρατηρείτε ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό που συμβαίνει στη ζωή σας.
  • Οι σχέσεις σας είναι μονόπλευρες—βοηθάτε τους ανθρώπους αλλά σπάνια κάνουν το ίδιο για εσάς. Κάνετε όλη την προσπάθεια: να θυμάστε γενέθλια, να κρατάτε επαφή, να στέλνετε ευχές για αυτή τη συνέντευξη για δουλειά.
  • Παρασύρεσαι στο δράμα των άλλων. Προσφέρετε συνεχώς συμβουλές ή προσπαθείτε να διορθώσετε την κατάστασή τους.
  • Νιώθετε ένοχοι αν δεν μπορείτε να βοηθήσετε.
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση