Μαρία Καραμάνου
Εάν είσαι λάτρης των γλυκών και πιστεύεις ότι ποτέ δεν μπορείς να έχεις αρκετά, δεν είσαι μόνη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, οι άνθρωποι καταναλώνουν μέσο όρο 77 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα, που είναι τρεις φορές περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τις γυναίκες. Για να το φανταστείς καλύτερα, τέσσερα γραμμάρια ζάχαρης ισοδυναμούν με ένα κουταλάκι του γλυκού, οπότε 77 γραμμάρια είναι λίγο λιγότερο από μισό φλιτζάνι ζάχαρης.
Η έρευνα της AHA επιβεβαίωσε ότι η κύρια πηγή πρόσθετης ζάχαρης προέρχεται από αναψυκτικά, ενώ τα σνακ και τα επιδόρπια ακολουθούν. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί από εμάς καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, είναι πιθανό να μην αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας και τα πιθανά οφέλη από την αποφυγή της.
Εάν εξετάσουμε πιο λεπτομερώς τον αντίκτυπο της υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης στο σώμα μας, θα διαπιστώσουμε ότι έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Η πρόσθετη ζάχαρη περιλαμβάνει σάκχαρα και σιρόπια που προστίθενται στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία επεξεργασίας ή παρασκευής τους. Παρόλο που προσδίδει γεύση στα φαγητά μας, η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην γενική μας υγεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Harvard Health Publishing, η υψηλή κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, η αύξηση του σωματικού βάρους και η λιπώδης ηπατική νόσο.
Η υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Μια από αυτές τις επιπτώσεις είναι η αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων, το οποίο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για γνωστική υποβάθμιση και ορισμένες μορφές καρκίνου. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις πιθανές επιπτώσεις και να περιορίζουμε την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης προκειμένου να διατηρήσουμε έναν υγιή τρόπο ζωής.
Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να αποκόψουν εντελώς ή να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή τους και τα οφέλη αυτής της επιλογής είναι πολλά. Αν διακόψεις την κατανάλωση ζάχαρης για 30 ημέρες, θα συμβούν διάφορες θετικές αλλαγές στο σώμα σου.
1) Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει συσχετισθεί με αυξημένη φλεγμονή στο σώμα, η οποία είναι η ρίζα πολλών χρόνιων ασθενειών. Η φλεγμονή συνδέεται με πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το Αλτσχάιμερ και η αρθρίτιδα, και συχνά συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου θανάτου. Πέρα από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και το χρόνιο άγχος, η ζάχαρη έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται επίσης με τη φλεγμονή. Επομένως, να μάθεις να ζεις χωρίς ζάχαρη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των φλεγμονώδων καταστάσεων.
2) Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το 2020. Η ζάχαρη μπορεί να θρέψει τα καρκινικά κύτταρα και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει ήδη διαγνωσθεί, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Allison Tallman. Επομένως, η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.
3) Αφού απαρτίζει μια πηγή ενέργειας, η ζάχαρη επηρεάζει τον τρόπο που αισθανόμαστε. Είναι σημαντικό, όμως, να διακρίνουμε τον τύπο ζάχαρης που καταναλώνουμε. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη που περιέχεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπισκότα, πατατάκια και κέικ, μπορεί να προκαλέσει αίσθηση νωθρότητας και απονευρωμένου κατάστασης. Αντίθετα, εγκαταλείποντας αυτά τα τρόφιμα και τη ζάχαρη, είναι πιθανό να αντιληφθούμε μια αύξηση της ενέργειας μας και να νιώσουμε πολύ καλύτερα. Επομένως, αν αποφασίζαμε να αποχωριστούμε τη ζάχαρη για έναν ολόκληρο μήνα, πιθανότατα θα αισθανθούμε μια φυσική αύξηση της ενέργειας μας.
4) Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα όπως φούσκωμα και ασταθές πεπτικό σύστημα, ίσως θέλεις να σκεφτείς να κάνεις μια παύση από τη ζάχαρη. Είναι αποδεδειγμένο ότι να κόψεις τη ζάχαρη για έναν μήνα μπορεί να ευεργετήσει την υγεία του πεπτικού σου συστήματος, βοηθώντας στην επίτευξη μιας καλύτερης ισορροπίας των «καλών» βακτηρίων στο εντερικό σου σύστημα. Η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θρέφουν τα ανεπιθύμητα βακτήρια στο έντερο, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο πεπτικό σου σύστημα, αναφέρει η Jenny Askew, διαιτολόγος και πρόεδρος της The Nutrition Clinic for Digestive Health. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ανάπτυξη των ανεπιθύμητων βακτηρίων, ενώ τα ευεργετικά βακτήρια μπορεί να μείνουν εκτός ισορροπίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως περιττές αέριες εκρήξεις, φούσκωμα, διάρροια ή ακόμα και δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, αυτό μπορεί να συμβάλει σε φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως η ακμή, οι πονοκεφάλοι και τα εξανθήματα.
5) Μια παύση από τη ζάχαρη για έναν μήνα μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη υγεία των δοντιών. Από την παιδική ηλικία, γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη συνδέεται με την καταστροφή των δοντιών, και υπάρχει λόγος για αυτό. Σύμφωνα με το Healthy Food America, οι ενήλικες που πίνουν τακτικά ένα έως δύο ζαχαρούχα αναψυκτικά την ημέρα έχουν 30% περισσότερες οδοντικές παθήσεις. Επίσης, το HFA αναφέρει ότι τα παιδιά που πίνουν συχνά αναψυκτικά γεμάτα ζάχαρη έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν την οδοντική τερηδόνα σε σχέση με τα παιδιά που δεν πίνουν. Κατά τη διάρκεια του μήνα που θα αποφασίσεις να μην καταναλώσεις ζάχαρη, μπορείς να αντικαταστήσεις τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με πιο υγιεινές επιλογές, όπως ανθρακούχο νερό με γεύση ή τσάι χωρίς ζάχαρη και με λεμόνι.
6) Η αποφυγή της πρόσθετης ζάχαρης για έναν μήνα μπορεί να φέρει ανακούφιση στην κατάθλιψη και το άγχος. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι υψηλή πρόσληψη ζάχαρης σε μια δίαιτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπλέον, μια έρευνα του 2019 ανέδειξε ότι μια διατροφή υψηλή σε ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει τη νευροβιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας αλλοιωμένα συναισθηματικά καταστάσεις και αυξημένο άγχος. Έτσι, η απόφαση να μην καταναλώνεις ζάχαρη για ένα μήνα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογικής ευεξίας σου, παρέχοντας ανακούφιση από την κατάθλιψη και το άγχος.
7) Η αποφυγή της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης στη διατροφή συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από τα επίπεδα παχυσαρκίας. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ακόμα και η κατανάλωση ενός ζαχαρούχου ποτού την ημέρα συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος ή τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Έτσι, περιορίζοντας σημαντικά την κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης του πιο διαδεδομένου τύπου διαβήτη, του διαβήτη τύπου 2.
8) Μια πρόσφατη μελέτη παρατήρησε ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της ακμής σε ενήλικες. Συγκεκριμένα, μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη, λιπαρά και ζωικά προϊόντα συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Έτσι, διακόπτοντας την κατανάλωση ζάχαρης για ένα μήνα, μπορεί να συμβάλεις στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματός σου και να μειώσεις την εμφάνιση της ακμής.
- Αυτές είναι οι πιο υγιεινές αλοιφές για ένα νόστιμο και ισορροπημένο πρωινό
- Ασκήσεις για το σπίτι για να τονώσετε το σώμα μας άμεσα
- Γυμναστική το καλοκαίρι: Tι να προσέξετε όταν κάνει ζέστη
- Tips για να διατηρήσετε το δέρμα σας όσο πιο ενυδατωμένο γίνεται
- Ασπαρτάμη: Είναι «πιθανόν καρκινογόνα» ουσία σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.