Ριάνα Στυλιανού
Πρέπει να παραδεχτούμε πώς το φαγητό απ’ έξω είναι μέρος της ζωής μας. Είναι ένας τρόπος που μάς βοηθά να κοινωνικοποιηθούμε, να κάνουμε ένα break από τη ρουτίνα μας και γενικότερα να περάσουμε όμορφα με την παρέα μας.
Ωστόσο, είναι καλό να παραδεχτούμε επίσης ότι τα γεύματα των εστιατορίων, ως γνωστόν, είναι υψηλά σε θερμίδες και λιπαρά.
Τι κάνουμε λοιπόν όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος και προσέχουμε τι διατροφή μας;
Διαβάστε παρακάτω μερικές πολύ χρήσιμές συμβολές για να ακολουθήσετε εάν θέλετε να είστε πιο προσεχτικές στις επιλογές που κάνετε όταν βγαίνετε έξω για φαγητό.
Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε το μενού στο διαδίκτυο: Ακόμη και αν οι διατροφικές πληροφορίες δεν είναι διαθέσιμες, η εξέταση των επιλογών σας προτού φτάσετε θα σάς βοηθήσει να λάβετε καλύτερες αποφάσεις.
Μην υποθέσετε ότι περιορίζεστε ακριβώς στο τι υπάρχει στο μενού: Τα εστιατόρια είναι συχνά στην ευχάριστη θέση να σάς ικανοποιήσουν ειδικά αιτήματα, π.χ. να αφήσουν ένα ή δυο συστατικά πίσω.
Μάθετε τις λέξεις-κλειδιά: Προτιμήστε στον ατμό, στον φούρνο, στο γκριλ και αποφύγετε τηγανητά, παναρισμένα, σοταρισμένα, κρεμώδη φαγητά στο μενού.
Ορεκτικά: Προσπεράστε τα καλάθια ψωμιού και τσιπ. Όχι μόνο δεν θα σάς χορτάσουν, αλλά συνήθως συνοδεύονται με λιπαρά ντιπ όπως βούτυρο, λάδι ή γουακαμόλε. Θα μπορούσατε εύκολα να καταναλώσετε 500 θερμίδες και 20 γραμμάρια λιπαρών προτού προχωρήσετε στο κυρίως γεύμα.
Κυρίως/ Πρωτεΐνη: Η καλύτερη επιλογή είναι το στήθος κοτόπουλου ή τα ψάρια, στη σχάρα ή ψημένα στον φούρνο. Μια λεπτή μπριζόλα φιλέτο είναι επίσης μια καλή επιλογή. Το κόλπο είναι να κάνετε ερωτήσεις. Είναι το κοτόπουλο παναρισμένο; Τα ψάρια έρχονται σε σάλτσα; Είναι η μπριζόλα ψημένη με βούτυρο; Τα πιάτα με σάλτσες δεν είναι αναγκαστικά εκτός ορίων αλλά ζητήστε τη σάλτσα στο πλάι έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε το ποσό θα προσθέσετε.
Side Story: Μια καλή επιλογή για να συμπληρώσετε το γεύμα σας είναι μια πατάτα τζάκετ ή 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, αν υπάρχει, καθώς δεν ψήνονται σε λάδι ή βούτυρο.
Λαχανικά: Πάντοτε να παραγγέλλετε σαλάτα με τα γεύματά σας ή λαχανικά στη σχάρα, στον ατμό ή στον φούρνο. Μια μερίδα λαχανικών είναι συνήθως 50 θερμίδες ή λιγότερο, εφόσον δεν περιέχει λάδι ή βούτυρο. Αυτά θα σάς γεμίσουν με λιγότερες θερμίδες.
Επιδόρπιο: Τα επιδόρπια των εστιατορίων καταλαμβάνουν συχνά μεγάλες μερίδες, γι’ αυτό πάντοτε να τα μοιράζεστε. Ακόμη και τα μίνι επιδόρπια μπορεί να περιέχουν μέχρι και 400 θερμίδες. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν στο μενού, ρωτήστε αν έχουν φρέσκα φρούτα. Το σορμπέ είναι επίσης μια καλή επιλογή.
Διατροφικό tip: Οι σαλάτες των εστιατορίων υπάγονται συνήθως στην κατηγορία των «υγιεινών » επιλογών. Φαίνονται υγιείς, αλλά συχνά περιέχουν έως και 1000 θερμίδες! Με κάποιες αλλαγές στη σαλάτα σας μπορείτε να μειώσετε τις θερμίδες. Αποφύγετε τα καραμελωμένα καρύδια, τα κρουτόνια, τις τηγανισμένες πρωτεΐνες και τα λιπαρά τυριά. Αντ’ αυτού, απολαύστε φρέσκα λαχανικά, κομμένα φρούτα και πρωτεΐνες στη σχάρα όπως κοτόπουλο ή γαρίδες ή ακόμη και φασόλια. Οι σάλτσες μπορούν εύκολα να προσθέσουν 450 θερμίδες και 40 γραμμάρια λιπαρών. Ακόμα και οι σάλτσες που ακούγονται χαμηλές σε θερμίδες μπορούν να έχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από ό,τι μπορεί να σκεφτείτε, έτσι πάντα να παίρνετε τη σάλτσα στο πλάι.
Μάθετε και αυτό: Αν δοκιμάζετε καινούργιες κουζίνες, οι πιο υγιεινές είναι αυτές που περιλαμβάνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών όπως η ασιατική, η γιαπωνέζικη, της Μέσης Ανατολής, ακόμη και το ταϊλανδέζικο φαγητό.