ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Περί ανδρισμού

«Ένιωσα την ηδονή ότι είμαι ένας πραγματικός άνδρας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ρένος Χαραλαμπίδης σε ένα βίντεο που γίνεται viral τις τελευταίες μέρες.

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Μιχάλης Μιχαηλίδης

Στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο Attica TV και στη δημοσιογράφο Ίνα Ταράντου, ο σπουδαίος ηθοποιός δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει τη δική του οπτική και αισθητική στο τι εστί ανδρισμός στις μέρες μας.

«Όταν σήκωνα τον πατέρα μου αγκαλιά για να τον πάρω από το αναπηρικό στο κρεβάτι, ένιωθα ότι τώρα είμαι άντρας. Αυτό νομίζω ότι είναι ο ανδρισμός σήμερα. Να μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φθορά του πατέρα σου, τον θάνατό του που έρχεται, χωρίς των δειλών τα παρακάλια και τα παράπονα».

Σε μια εποχή που η ερώτηση «τι σημαίνει να είσαι άνδρας;» αναπαράγει δεκάδες στερεότυπα, ακόμα και στις κοινωνίες μας που θεωρητικά είναι προοδευτικές, έρχεται ο Ρένος Χαραλαμπίδης και με τα λόγια του σε σχέση με τα τελευταία χρόνια ζωής των γονιών του αφαιρεί κάθε υπόνοια τοξικότητας από τον όρο. Άλλωστε, άσχετα με το τι έχουμε όλοι στο μυαλό μας ακούγοντας τη λέξη άνδρας και τον όρο ανδρισμός, άσχετα με την πολύ λάθος χροιά που πήραν αυτές οι λέξεις στις μέρες μας, άνδρας σύμφωνα με το λεξικό είναι αυτός που έχει θάρρος και υπευθυνότητα, ενώ ως ανδρισμός περιγράφεται η γενναία και αξιοπρεπής συμπεριφορά.

Σε μια εποχή που η ερώτηση «τι σημαίνει να είσαι άνδρας;» αναπαράγει δεκάδες στερεότυπα, έρχεται ο Ρένος Χαραλαμπίδης και αφαιρεί κάθε υπόνοια τοξικότητας από τον όρο.

Σε έναν κόσμο όμως που γεννά διαρκώς στερεότυπα αντί να τα εξαλείφει, δυστυχώς δεν σταματούμε να βλέπουμε εικόνες και να διαβάζουμε ιστορίες σαν αυτή της Ιρανής φοιτήτριας Ahoo Daryaei (της οποίας η τύχη την ώρα που γράφεται το άρθρο αγνοείται), αλλά και την ιστορία -από το 2022- της 22χρονης Μαχσά Αμινί, της οποίας δυστυχώς γνωρίζουμε την τραγική κατάληξή της.

Το μήνυμα που βγαίνει μέσω της συνέντευξης του Ρένου Χαραλαμπίδη είναι πως ο ανδρισμός δεν υπόκειται σε πρότυπα περασμένων δεκαετιών όπου η τοξική αρρενωπότητα ήταν κυρίαρχη συνθήκη ή σε πρότυπα κοινωνιών που το 2024 εφαρμόζουν ακόμα αναχρονιστικούς νόμους εναντίον κυρίως των γυναικών, αλλά ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο και σπουδαίο που αφορά στην αξιοπρέπεια και τη γενναιότητα, αφορά στην ευαισθησία, στην ευαλωτότητα και στην υπεράσπιση των -με ή χωρίς εισαγωγικά- αδύναμων ανθρώπων.

*σκίτσο: zard_drawing

Μιχάλης Μιχαηλίδης: Τελευταία Ενημέρωση

X