Πασκιές
Μαζί με τις φλαούνες, οι πασκιές φτιάχνονται στην επαρχία της Πάφου. Συνήθως τις ετοιμάζουν το Μεγάλο Σάββατο, ώστε να φαγωθούν με το τέλος της νηστείας. Πιο κάτω η δική μου συνταγή για πασκιές με κοτόπουλο και χαλούμι.
Χρόνος ετοιμασίας: 30΄
Αναμονή: 1 ώρα + 30΄
Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 2 ώρες
Για 6 μεγάλες πίτες
Θερμίδες ανά πασκιά: γύρω στις 700 Kcal
Υλικά:
Για τη ζύμη:
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαστίχα
1 κ.γ. μαχλέπι
1 κ.γ. ζάχαρη
60 γρ. ελαιόλαδο
400 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό
16 γρ. μαγιά ξηρή
Για την επάλειψη:
1 αβγό χτυπημένο
80 γρ. σουσάμι
Για τη γέμιση:
30 γρ. ελαιόλαδο
650 γρ. στήθος κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
200 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
¼ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/3 κ.γ. μαστίχα
1/3 κ.γ. μαχλέπι
200 γρ. χαλούμι, τριμμένο
3 αβγά
1 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
40 γρ. σιμιγδάλι
1 κ.γ. baking powder
αλάτι-πιπέρι
Μαγειρίτσα Vegetarian
Σε όλους αρέσει η μαγειρίτσα αλλά πολλοί από εμάς την προτιμάμε χωρίς συκωτάκια. Η ετοιμασία της είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι πιστεύετε. Μπορείτε να τη φτιάξετε από νωρίς και να τη ζεστάνετε το βράδυ όταν επιστρέψετε απ’ την ακολουθία της Ανάστασης. Έτσι, η μαγειρίτσα θα είναι πολύ πιο πηχτή γιατί όσο περνάει ο χρόνος το ρύζι ανοίγει και η σούπα πήζει. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεματιστό νερό για να την αραιώσετε.
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄
Θερμίδες: 130 Kcal ανά μερίδα
Υλικά:
Για 6 μερίδες:
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
150 γρ. ρύζι
60 ml λευκό κρασί
600 ml νερό
1 κύβος ζωμού λαχανικών
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
¼ κουταλάκι αλεσμένα γαρύφαλλα
¼ κουταλάκι αλεσμένο μοσχοκάρυδο
2 ποτήρια μαρούλι Κύπρου, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές άνηθος ψιλοκομμένος
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 αβγά
χυμός από ένα λεμόνι
Μακαρόνια του φούρνου με χαλούμι
Μια υπέροχη συνταγή για παραδοσιακά μακαρόνια του φούρνου για τον πασχαλινό σας μπουφέ και όχι μόνο!
Χρόνος ετοιμασίας: 30 ́
Χρόνος ψησίματος: 30 ́
Μερίδες:10-12
Θερμίδες: 148 Kcal ανά 100 γρ.
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ταψί ή 2 πιο μικρά
Υλικά:
500 γρ. μακαρόνια ειδικά́ για παστίτσιο
50 γρ. βούτυρο αλατισμένο
Για τον κιμά:
1 κουταλιά́ ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
600 γρ. χοιρινό́ς κιμά́ς
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι ξηρό́ς δυόσμος
1 κουταλιά φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
150 ml κόκκινο κρασί
1 κύβος ζωμού βοδινού́
1 συσκευασία (400 γρ) ντομάτα ψιλοκομμένη
2 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανό́ς
Για την μπεσαμέλ:
1700 ml γάλα
100 γρ. βούτυρο αλατισμένο, κομμένο σε κομματάκια
50 γρ. κρέμα γάλακτος
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
3 αβγά́ ελαφρώς χτυπημένα
1 κύβος ζωμού κότας
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
140 γρ. αλεύρι διαλυμένα στα 700 ml από τη συνολική́ ποσότητα του γάλακτος
400 γρ. τριμμένο χαλούμι «Η ΓΙΑΓΙΑ» ΑΛΑΜΠΡΑ, συν έξτρα για το τελείωμα
30 γρ. αλεσμένη φρυγανιά́
Διαβάστε τις εκτελέσεις στο Athena's Recipes.