Σταύρη Φράγκου
Η περίοδος της νηστείας περιλαμβάνει αποχή από τροφές ζωικής προέλευσης για 40 ημέρες είναι μια καλή ευκαιρία για διατροφικό «εξαγνισμό» από κορεσμένα λίπη για μία διατροφή-αποτοξίνωση για τον οργανισμό μας.
Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια της νηστείας να καταναλώνουμε φακές, λουβί, φασόλια, ρεβίθια, φάβα και κουκιά. Περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και ίνες και ελάχιστα λιπαρά ενώ διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου, τον έλεγχο της γλυκόζης και τον περιορισμό της χοληστερίνης. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με σαλάτα ή με λαχανικά. Όσον αφορά στα λαχανικά, υπάρχουν κάποια που καταναλώνονται ωμά, όπως ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, λάχανο, καρότο, πιπεριές και κρεμμύδι, αυτά που τρώγονται μαγειρεμένα, όπως χόρτα, μπρόκολο, κολοκυθάκια, παντζάρια, μανιτάρια, μελιτζάνα και κουνουπίδι και αυτά που είναι αμυλούχα λαχανικά, που είναι ο αρακάς, το καλαμπόκι, η πατάτα και η κολοκύθα. Μία μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με ποσότητα 150-200 γραμμαρίων ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών και καλό θα ήταν να καταναλώνουμε 4 μερίδες ημερησίως. Τα λαχανικά είναι σπουδαία πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων και φυτικών ινών.
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα αρτοσκευάσματα, όπως φρυγανιές, παξιμάδια, πίτες από ζύμη κ.τ.λ. συστήνεται να καταναλώνουμε 5-8 μερίδες την ημέρα. Μια μερίδα είναι 1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή μισό φλυτζάνι ζυμαρικών ή μισό φλυτζάνι δημητριακών το πρωί. Στην κατηγορία θαλασσινών βρίσκουμε τα μαλάκια, τα οστρακοειδή και τα οστρακόδερμα, με το καλαμάρι, το χταπόδι, τις σουπιές και τις γαρίδες να εμφανίζονται πιο συχνά στο τραπέζι μας.
Στη νηστεία απαγορεύονται κυρίως το κρέας και τα γαλακτομικά με κάποιους να αφήνουν το λάδι και κάποια τρόφιμα από τα γαλακτοκομικά στη διατροφή τους. Εμείς με τη βοήθεια της Αθηνάς Λοϊζίδου φτιάξαμε μία λίστα με 7 εύκολα και νόστιμα πιάτα που αν τα δοκιμάσετε θα τα λατρέψετε.
1. Ελιωτή με φρέσκο κόλιανδρο και πορτοκάλι
Εύκολη συνταγή για σπιτική ελιωτή, χαμηλή σε λιπαρά, με υπέροχη γεύση κόλιανδρου και πορτοκαλιού.
2. Μεσογειακή σαλάτα κινόα
Ένα υπέροχο μεσημεριανό γεύμα για το γραφείο ή το σπίτι. Μπορεί ακόμα και να συνοδεύσει το ψάρι ή τα λαχανικά σας. Είναι γεμάτο πρωτεΐνες από την κινόα και φορτωμένο με αντιοξειδωτικά από τις ντομάτες, τις ελιές και το σπανάκι.
3. Φακές με ντομάτα, καρότο και σέλινο
Παραδοσιακό και πολύ νόστιμο φαγητό αλλά και πολύ εύκολο στην ετοιμασία του.
4. Φαλάφελ φούρνου
Τα αγαπημένα μας φαλάφελ, σε αυτή τη συνταγή είναι φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά ψημένα στον φούρνο με πολύ λίγο λάδι για ένα πιο ελαφρύ πιάτο αλλά και νηστίσιμο.
5. Μακαρόνια με πέστο, σπανάκι και αβοκάντο
Με νηστίσιμη σος πέστο, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το πέστο που είναι φτιαγμένο με τυρί. Το πλούσιο αβοκάντο και η καρυδόψιχα προσθέτουν έξτρα στη νοστιμιά της.
6. Νηστίσιμο ριζότο με μανιτάρια
Λαχταριστό ριζότο με μανιτάρια της Κύπρου. Τα μανιτάρια που βάλαμε σε αυτό το ριζότο είναι τα Portobello, Portobellino και button mushrooms, τα πιο γνωστά και αγαπημένα που παράγονται στην Κύπρο.
7. Vegan Σοκολατένιο Μους Chia με 6 υλικά
Αν και αυτή η μους είναι vegan, δεν θα το μαντεύατε ποτέ αφού η γεύση της είναι απλά υπέροχη. Η υφή είναι λίγο βαρύτερη από μια μους με βάση το αβγό, αλλά αυτή η μους chia είναι απόλυτα γλυκιά και πολύ σοκολατένια.