Αθηνά Λοϊζίδου
Νηστίσιμο κέικ ταχινόπίτας! Σαν την κυπριακή ταχινόπίτα αλλά με πάρα πολλή ταχίνι και άρωμα πορτοκαλιού. Πολύ ποιο εύκολο να φτιαχτεί από την παραδεισιακή ταχινόπιτα! Διατηρούμε το κέικ αυτό σφραγισμένο στο ψυγείο για μεγαλύτερη φρεσκάδα.
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Θερμίδες ανά 100 γρ., 370 kcl
Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψί 26X11Χ 7 εκ.
Υλικά
100 ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
210 ml νερό
175 γρ. ταχίνι
Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
60 γρ. σταφίδες
1 κουταλάκι αλεσμένη κανέλα
Για την γέμιση ταχίνι
225 γρ. ταχίνι
150 γρ. ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλλα
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C στον αέρα και στρώνουμε την βάση του ταψιού μας με λαδόχαρτο.
2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το ταχίνι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε αρχικά με ένα κουτάλι μέχρι το μείγμα μας να ενωθεί καλά. Τέλος, ανακατεύουμε στο μείγμα τα αμύγδαλα και τις σταφίδες.
3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για την γέμιση ταχίνι μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν.
4. Ρίχνουμε μια στρώση ζύμης στην βάση του ταψιού μας, ρίχνουμε επάνω την μισή γέμιση ταχίνι. Επάνω ρίχνουμε ακόμα λίγο μίγμα ζύμης και ξανά γέμιση. (Κρατάμε πίσω λίγη γέμιση για να την χρησιμοποιήσουμε για το πάνω μέρος του κέικ). Τελειώνουμε με μια στρώση ζύμης και βάζουμε το ταψί μας στον προ θερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 1 ώρα.
5. Όταν περάσει ο χρόνος ψησίματος, αφαιρούμε το κέικ από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν βγάλουμε από το ταψί.
6. Όταν αφαιρέσουμε το κέικ από το ταψί, αλείφουμε το πάνω μέρος του με λίγη από την γέμιση ταχίνι που κρατήσαμε πίσω. Ρίχνουμε επάνω λίγα ψιλοκομμένα αμύγδαλα για να κολλήσουν στο πάνω μέρος του κέικ.