Αθηνά Λοϊζίδου
Η συνταγή παρμένη από ένα αγαπημένο μου βιβλίο περσικής μαγειρικής. Αγαπώ πολύ την εξωτική κουζίνα όλης της Μέσης Ανατολής και ειδικά αυτή την υπέροχη συνταγή για ρυζόγαλο.
Χρόνος ετοιμασίας: 15’
Χρόνος ψησίματος: 20’
Θερμίδες ανά μερίδα: 315 Kcal
ΥΛΙΚΑ:
Για 8 Μερίδες:
650 γρ. γάλα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. νερό ανθών πορτοκαλιάς
6 σπόροι κάρδαμου
1 κ.γ. βανίλια
2 κ.σ. μέλι
200 γρ. ρύζι μικρόκοκκο
1 κ.γ. ξύσμα φλούδα πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα φλούδα λεμονιού
50 γρ. μαργαρίνη FLORA
Για να σερβίρουμε:
30 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά), ψιλοκομμένα
μέλι
ροδοπέταλα για διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το ανθόνερο, το κάρδαμο, τη βανίλια και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά, χωρίς να αφήσομε να κοχλάσει το μείγμα.
Ανακατεύουμε μέσα το ρύζι, το ξύσμα φλούδας λεμονιού και ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού.
Μόλις βάλουμε το ρύζι, πρέπει να ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς για 20 λεπτά για να τραβήξουμε έξω άμυλο και να είναι η κρέμα μας πηχτή. Αν στεγνώσει πολύ το μείγμα, προσθέτουμε λίγο περισσότερο γάλα.
Μόλις μαγειρευτεί το ρύζι, ανακατεύουμε μέσα τη μαργαρίνη FLORA μέχρι να λιώσει.
Αν και στη Μέση Ανατολή απολαμβάνουν τις πουτίγκες ρυζιού παγωμένες, τείνω να προτιμώ να την απολαμβάνω ζεστή. Σερβίρεται είτε σε μεγάλη πιατέλα είτε σε μπολάκια, σε μερίδες. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και επιπλέον μέλι.