Αθηνά Λοϊζίδου
Όμορφο σαν έργο τέχνης και δύο φορές πιο νόστιμο! Αυτό το κέικ θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Χρόνος ετοιμασίας, 15’
Χρόνος ψησίματος, 40’
Μερίδες, 8
Θερμίδες ανά μερίδα, 380 Κcal
Θα χρειαστούμε ένα ταψί για κέικ διαμέτρου 24 εκ. με βάση που αφαιρείται, στρωμένο στην βάση και στα τοιχώματα με λαδόχαρτο
ΥΛΙΚΑ
165 γρ. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κομματάκια, σε θερμοκρασία δωματίου,
260 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κουταλάκια baking powder
200 γρ. Χαραλαμπίδης Κρίστης, το Πισσουρκώτικο, Πρόβειο Γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού αλεσμένο κάρδαμο
1 κουτ. γλυκού ξύσμα φλούδας πορτοκάλι
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη
200 ml νερό
Ξύσμα φλούδας από 1 πορτοκάλι
40 γρ. ανθόνερο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, τη βανίλια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τα αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης, το σιμιγδάλι, το baking powder, το γιαούρτι, το κάρδαμο, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί καλά το μείγμα μας. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι το γλυκό να ροδίσει και να ψηλώσει. Το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 1-2 λεπτά . Έπειτα, όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό, το χαράζουμε σε μερίδες.
Παράλληλα –λίγο πριν τελειώσει το κέικ στον φούρνο– φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα φλούδας πορτοκάλι και το ανθόνερο σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε το νερό να κοχλάσει έντονα για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο ζεστό κέικ και αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Όταν το κέικ κρυώσει καλά, βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια από το ταψί και τα σερβίρουμε.