Αθηνά Λοϊζίδου
Σε αυτό το κριθαρότο χρησιμοποιούμε νόστιμες εποχιακές, καθαρισμένες αγκινάρες που τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Το κριθαρότο αυτό ψήνεται στον φούρνο. Αυτό εξασφαλίζει ότι δεν πρέπει να είμαστε πάνω από την κατσαρόλα ανακατεύοντας το, γιατί το κριθαρότο δεν κινδυνεύει να κολλήσει στον πάτο του σκεύους. Σιγουρευτείτε ότι θα χρησιμοποιήσετε το μέγεθος ταψιού που αναγράφεται στη συνταγή για ένα σωστό αποτέλεσμα!
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄
ΨΗΣΙΜΟ: 45’
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ: 410 kcal
Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 24Χ34Χ5 εκατ.
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
70 γρ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
400 γρ. καθαρισμένες αγκινάρες, κομμένες σε φέτες
250 γρ. κριθαράκι
100 ml λευκό κρασί
900 ml νερό
1 κύβος ζωμού λαχανικών
Αλάτι και πιπέρι
Για να σερβίρουμε:
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Τριμμένο χαλούμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και τις αγκινάρες, μέχρι να μυρίσει το κρεμμύδι. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κρασί και ανακατεύουμε μέχρι το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C. Ρίχνουμε το τηγανισμένο κριθαράκι σε ένα μεγάλο πυρέξ και περιχύνουμε με το νερό, τον ζωμό λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 45 λεπτά. Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τριμμένο χαλούμι.
Αν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, φροντίστε να αφήσετε ένα σχόλιο στο Instagram μου. Μου αρέσει να ακούω τις απόψεις σας και πάντα προσπαθώ να απαντώ γρήγορα σε κάθε ερώτησή σας. Και φυσικά, ανεβάστε την στον λογαριασμό σας στο Instagram και μην ξεχάσετε να με κάνετε Tag!