Μπορεί για φέτος η Ανάσταση να μας βρει κάπως αλλιώς, οι διατροφικές συνήθειες του λαού μας, βέβαια, δεν αλλάζουν εύκολα. Μικρές συμβουλές, λοιπόν, για μεγάλες απολαύσεις.
Η πασχαλινή παράδοση προϋποθέτει μια περίοδο νηστείας η οποία για κάποιους έχει διάρκεια λίγες μέρες και για άλλους ολόκληρο το πενηνταήμερο. Η περίοδος της νηστείας, με αποχή από ζωικής προέλευσης τροφές, ακολουθείται από ένα ξέσπασμα κρεατοφαγίας, κάνοντας αρχή με ένα πασχαλινό τραπέζι, γεμάτο εδέσματα πλούσια σε λίπη. Το… «κακό» δε σταματά εδώ, αφού υπάρχουν και οι φλαούνες, τα τσουρέκια και τα κουλούρια, τα οποία συνεχίζουμε να καταναλώνουμε για αρκετές ακόμη μέρες μετά το Πάσχα. Eπειδή δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, τόσο αυτά όσο και τα κιλά, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να καταφέρετε να διατηρήσετε το βάρος σας και να μην πάρετε κιλά.
Γλυτώστε θερμίδες
Μασάτε καλά και αργά την τροφή σας. Τρώγοντας γρήγορα χάνετε από την απόλαυση του φαγητού και καταλήγετε να καταναλώνετε περισσότερο. Αντιθέτως, τρώγοντας αργά, απολαμβάνετε όχι μόνο τη γεύση, αλλά και τη μυρωδιά των φαγητών και συνάμα τρώτε λιγότερο.
Τρώτε στο τραπέζι
Πόσες φορές σας έχει τύχει να τσιμπολογάτε πάνω από ένα μπουφέ ή μια κατσαρόλα, προτού καν βάλετε το φαγητό στο πιάτο; Έχετε συνειδητοποιήσει πόσες θερμίδες παίρνετε τρώγοντας στο πόδι; Σερβίρετε το φαγητό στο πιάτο σας και καθίστε να το απολαύσετε. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε καλύτερο έλεγχο.
Μην παραλείπετε γεύματα
Μην μείνετε νηστικοί όλη μέρα για να φάτε μια φορά, γεύμα ή δείπνο, με τη σκέψη ότι έτσι γλυτώνετε θερμίδες. Αυτή η τακτική όχι μόνο θα σας κάνει να φάτε… ό,τι βρείτε μπροστά σας, αλλά θα καταναλώσετε διπλάσιες και ίσως περισσότερες θερμίδες από ό,τι θα καταναλώνατε αν τρώγατε κανονικά την υπόλοιπη ημέρα.
Διατροφικές συμβουλές για να γλυτώσετε θερμίδες στο πασχαλινό τραπέζι:
- Αρχίστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό, όπως νιφάδες βρώμης με φρούτα και γάλα ή δυο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά ή 1 φέτα τσουρέκι και ένα φρούτο. Ένα υγιεινό σνακ, όπως είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το άπαχο γιαούρτι είναι ό,τι πρέπει, 1 με 2 ώρες πριν πάτε στο τραπέζι.
- Το πρώτο πράγμα που θα βάλετε στο πιάτο σας να είναι η σαλάτα. Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτες και αποφύγετε όσο μπορείτε τις σαλάτες με σάλτσες και ντρέσινγκς.
- Αν έχετε νηστέψει για ολόκληρη την περίοδο των νηστειών, μην πέσετε με τα μούτρα στις ζωικές τροφές που είναι ψηλές σε λιπαρά, για να αποφύγετε τυχόν στομαχικές διαταραχές και δυσπεψία.
- Διαλέξτε μόνο τα αγαπημένα σας φαγητά. Μη γεμίζετε το πιάτο με φαγητά που θέλετε να δοκιμάσετε.
- Προτιμήστε χοιρινό ή κοτόπουλο αντί αρνί, καθώς το αρνί έχει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Αν θα επιλέξετε το αρνί να ξέρετε ότι το μπούτι είναι το πιο άπαχο κομμάτι, το οποίο περιέχει 18 γραμμάρια λιπαρών ανά 100 γραμμάρια.
Μάθετε κι αυτό
Για μια μεσαία προς μεγάλη φλαούνα αναλογούν 500-550 θερμίδες και για το τσουρέκι, μια μεσαία φέτα (λίγο μεγαλύτερη από μια φέτα ψωμί) χωρίς γέμιση, αναλογούν 190-210 θερμίδες.
Tip to keep
Αν έχετε εσείς το πασχαλινό τραπέζι, στο σπίτι σας, προσπαθήστε να απαλλαγείτε το συντομότερο από τα περισσεύματα ή προσπαθήστε να τα εντάξετε με μέτρο στις καθημερινές διατροφικές συνήθειές σας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μου αρέσουν πολύ τα τσουρέκια και οι φλαούνες. Πώς μπορώ να τα εντάξω υγιεινά στη διατροφή μου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάνετε εναλλαγές. Μια μέρα να τρώτε μια λεπτή φέτα φλαούνας για πρωινό ή δεκατιανό και την άλλη μέρα να τρώτε μια φέτα τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο για πρωινό.
Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy
Project Xealth
http://projecthealth.com.cy/