Ριάνα Στυλιανού
Οι μύθοι γύρω από τη γυμναστική είναι πολλοί, ωστόσο οι πιο κάτω είναι οι πιο κοινοί, γι’ αυτό και θέλαμε να τους μοιραστούμε μαζί σας, έτσι ώστε να έχετε μια πιο σωστή εικόνα για τη σωματική άσκηση.
Μύθος 1: "Πρέπει να ασκείσαι εντατικά κάθε μέρα"
Είναι σημαντικό στη ρουτίνα της καθημερινότητάς μας, να έχουμε εντάξει τη σωματική άσκηση για ένα υγιής lifestyle. Ωστόσο ο οργανισμός μας χρειάζεται και μέρες ξεκούρασης. Αυτό που λένε αρκετοί, ότι πρέπει να γυμναζόμαστε κάθε μέρα για να δούμε αποτελέσματα, σίγουρα δεν ισχύει.
Μύθος 2: "Όσο περισσότερη ώρα προπονείσαι τόσο το καλύτερο"
Όλα εξαρτώνται από το πώς ασκείσαι, όχι πόση ώρα περνάς στο γυμναστήριο. Μια έντονη προπόνηση 40 λεπτών όπως η HIIT, που ανεβάζει τους παλμούς μας είναι πολύ πιο αποτελεσματική από 2 ώρες στο γυμναστήριο σηκώνοντας βάρη ή εκτελώντας μέτριας απόδοσης ασκήσεις.
Μύθος 3: "Πρέπει να φας κάτι μέσα σε 30 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης"
Είναι σημαντικό να τρώμε όσο πιο σύντομα γίνεται μετά το τέλος της προπόνησής μας, ωστόσο δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου εάν δεν προλάβουμε να το κάνουμε αυτό. Ρεαλιστικά, αφότου φύγουμε από το γυμναστήριο, κάνουμε τη διαδρομή για το σπίτι, μαγειρέψουμε κτλ, χρειαζόμαστε σίγουρα περισσότερο από 30 λεπτά, το χρονικό περιθώριο που επιμένουν πολλοί ότι είναι το ιδανικότερο για να γευματίσουμε. Κατ’ ακρίβεια, το ιδανικό χρονικό διάστημα για να φάμε μετά την προπόνηση, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 90 λεπτά". Το "κλειδί" είναι να καταναλώνουμε ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεΐνης για να βοηθήσουμε στη σύνθεση των πρωτεϊνών των μυών και να αποτρέψουμε τη μυϊκή κατάρρευση.
Μύθος 4: "Η προπόνηση με βάρη προσθέτει όγκο"
Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την προπόνηση με τα βάρη, επειδή φοβούνται ότι θα βάλουν απότομα όγκο και θα δείχνουν πιο μασίφ. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει, καθώς για οδηγηθεί κάνεις σε αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και υδατάνθρακα, αλλά και να σηκώνει πολλά κιλά στα βάρη. Ειδικοί επίσης λένε πως προσθέτοντας βάρη στη ρουτίνα μας, μπορούμε να απολαύσουμε πολλαπλά οφέλη, όπως τη διατήρηση της οστικής μάζας, η οποία θα βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.