Μαρία Καραμάνου
Συχνά, ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερκατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων με υψηλή επεξεργασίας επιδρά αρνητικά στην υγεία μας, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Αλλά δεν περιορίζεται μόνο στα αγαπημένα μας πατατάκια και σοκολάτες. Πολλά τρόφιμα που θεωρούμε ως "υγιεινά" στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα, καθώς περιέχουν συνήθως συστατικά που δεν θα βρίσκαμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας. Κατά την ανάγνωση των συσκευασιών, μπορεί να μην αναγνωρίζουμε τα ονόματα των χρωστικών, των γλυκαντικών και των συντηρητικών.
Η DailyMail Online αποκαλύπτει ορισμένα από τα τρόφιμα που θεωρούμε ως υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπερ-επεξεργασμένα.
Τα αλλαντικά, όπως το ζαμπόν και το σαλάμι, ενδέχεται να φαίνονται σαν εύκολη επιλογή για πρωτεΐνη στο σάντουιτς σας, αλλά πολλές από τις συσκευασίες που βρίσκετε στα καταστήματα είναι γεμάτες χημικές ουσίες. Ενώ κάποια από τα ζαμπόν χρησιμοποιούν μόνο αλάτι για τη διατήρησή τους, πολλά από τα υπερ-επεξεργασμένα κρέατα περιλαμβάνουν σταθεροποιητές. Αυτά τα συστατικά χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν τη υφή και τη δομή τους και να τα καταστήσουν πιο ελκυστικά για τον καταναλωτή.
Οι σταθεροποιητές μπορεί να αναγνωρίζονται στη λίστα των συστατικών με ονόματα όπως τριφωσφορικό κάλιο, τριφωσφορικό πεντανάτριο και διφωσφορικό τετρακάλιο. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα επανασχεδιασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα, συσχετίζονται με τον καρκίνο του εντέρου και τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με το NHS.
Για πολλές δεκαετίες, πολλοί άνθρωποι μεταπήδησαν από το βούτυρο στη μαργαρίνη με την ελπίδα να μειώσουν την κατανάλωση λιπαρών. Ωστόσο, η μαργαρίνη συχνά περιέχει πρόσθετα συστατικά, όπως γαλακτωματοποιητές, που βοηθούν στη σύνδεση των συστατικών μεταξύ τους. Ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες περιλαμβάνουν τη λεκιθίνη, τα μονο- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων, τα οποία μπορεί να βρείτε στη λίστα των συστατικών της μαργαρίνης και σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως παγωτό και μαγιονέζα.
Αν και η σούπα που φτιάχνεται στο σπίτι δεν θεωρείται υπερ-επεξεργασμένη, οι σούπες σε κονσέρβα περιέχουν συχνά συστατικά που μπορεί να μην είναι προφανή. Για παράδειγμα, σε μια κονσέρβα ντοματόσουπας προστίθεται ένας "ρυθμιστής οξύτητας - κιτρικό οξύ." Αυτή η ουσία προστίθεται στη σούπα για να ελέγξει τη γεύση και να διατηρήσει το επίπεδο του pH, προκειμένου να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων.
Οι συσκευασμένες μπάρες βρώμης και μούσλι μπορεί να προωθούνται ως υγιεινά σνακ, αλλά συνήθως περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και χημικές ουσίες. Αν και περίπου το 60% τους αποτελείται από βρώμη, συνήθως περιέχουν επίσης γαλακτωματοποιητή λεκιθίνη. Αν και έχουν λίγες θερμίδες και περιέχουν αποξηραμένα φρούτα, περιλαμβάνουν επίσης διογκωτικούς παράγοντες, ρυθμιστές οξύτητας, πηκτωματοποιητές και παράγοντες σύσφιξης.
Αν θέλετε να αποφύγετε αυτές τις χημικές ουσίες και τα τεχνητά γλυκαντικά, μπορείτε να προτιμήσετε να καταναλώνετε ξηρούς καρπούς, βρώμη ή σπιτικές μπάρες δημητριακών.
Τα πρωτεϊνικά ροφήματα, που συχνά καταναλώνονται από αθλητές και λάτρεις του γυμναστηρίου για την ανάπτυξη μυών, συνήθως περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Κάποια από αυτά δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη και είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά περιέχουν το γλυκαντικό συστατικό σουκραλόζη, καθώς και διάφορους σταθεροποιητές. Ορισμένα από αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ περιέχουν επίσης σουκραλόζη. Αυτό υποδηλώνει ότι τα πρωτεϊνικά ροφήματα είναι υπερ-επεξεργασμένα.
Για τους χορτοφάγους, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στο κρέας, όπως τα στήθη κοτόπουλου και τα φιλέτα ψαριού, τα οποία δεν έχουν υποστεί υπερ-επεξεργασία.
Ωστόσο, τα φυτικά τρόφιμα που δημιουργούνται για να αναπαράγουν τη γεύση και την υφή του κρέατος συχνά περιέχουν πρόσθετες αρωματικές ουσίες για βελτίωση της γεύσης και χημικές ουσίες για βελτίωση της εμφάνισής τους. Για παράδειγμα, αυτές περιλαμβάνουν συντηρητικά όπως η δεξτρόζη και γλυκαντικές ουσίες, καθώς και το σταθεροποιητικό μεθυλοκυτταρίνη.