ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ

Μέχρι το 2050 προβλέπεται να ζουν 298.617 άτομα με άνοια.

Μαρία Καραμάνου

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου μήνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση του κινδύνου αποτελεί το μοναδικό αποδεδειγμένο μέσο πρόληψης της νόσου.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου του Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, μαζί με την παγκόσμια εταιρεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν ότι έως το 2050, αναμένεται να υπάρξουν περίπου 55 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας παγκοσμίως, τα οποία θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποφευχθούν. Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι έως το 2050 θα υπάρχουν 298,617 άνθρωποι που ζουν με άνοια, και από αυτά τα περίπου 119,446 περιστατικά μπορούν ενδεχομένως να καθυστερήσουν ή να αποφευχθούν με την αντιμετώπιση μόνο 12 κινδύνων.

Υπάρχουν 12 παράγοντες που, αν αντιμετωπιστούν και διαχειριστούν σωστά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

1. Παύση του καπνίσματος: Η προσαρμογή σε μια ζωή χωρίς κάπνισμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

2. Περιορισμός της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είναι σημαντική για την πρόληψη.

3. Αποφυγή της σωματικής αδράνειας: Η φυσική δραστηριότητα και η γυμναστική συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου.

4. Κοινωνική δραστηριότητα: Η διατήρηση κοινωνικών σχέσεων και επαφών με άλλους ανθρώπους είναι σημαντική.

5. Προστασία από τραυματισμούς στο κεφάλι: Οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Επιπλέον, υπάρχουν και παράγοντες υγείας και περιβαλλοντικοί παράγοντες που συμπεριλαμβάνουν τον διαβήτη, την απώλεια ακοής, την κατάθλιψη, την παχυσαρκία, την υπέρταση, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την περιορισμένη πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση. Η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ.

Φέτος, έχουμε παρατηρήσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη πιθανών φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αυτή η εξέλιξη έχει φέρει ελπίδα σε ανθρώπους που ζουν με τη νόσο και στους φροντιστές τους. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι θεραπείες ενδέχεται να μην είναι κατάλληλες ή διαθέσιμες για όλα τα άτομα.

Η πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, Μάγδα Τσολάκη, επεσήμανε ότι αν και τα νέα φάρμακα που βρίσκονται υπό έγκριση μπορεί να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου σε άτομα με ήπια νοητική διαταραχή και ήπια άνοια, δεν αποτελούν πραγματική θεραπεία. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ακόμα και αν στο μέλλον ανακαλυφθεί ένα φάρμακο που μπορεί να θεραπεύσει τη νόσο, η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέσο, προκειμένου να αποφευχθεί η νόσος και η ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.

Μόνο 40 κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής εθνικά σχέδια για τη διαχείριση της νόσου του Αλτσχάιμερ, και λιγότερες ακόμη έχουν συμπεριλάβει στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές κυβερνήσεις δεν αξιοποιούν πλήρως ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της νόσου και της άνοιας γενικότερα.

Η Μάγδα Τσολάκη, πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών, υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου του κράτους στη μείωση του κοινωνικού κινδύνου της νόσου. Επιπλέον, επισήμανε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ενεργό συμμετοχή του δημόσιου τομέα ως απάντηση στην αυξανόμενη επιδημία της νόσου.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Photo from Pexels

5 τσάγια για καλό ύπνο

Ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα και τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν βαθύ και ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH
X