ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: γκρί κολάν, cropped μπλουζάκι και suede blazer σε καμηλό χρώμα
 

Πώς το clubbing lifestyle βλάπτει την υγεία

Τι ακριβώς είπε μία νευροεπιστήμονας για το συγκεκριμένο lifestyle

Μαρία Σάββα

Το κλαμπ των 5 π.μ. -μια δημοφιλής ρουτίνα ύπνου που ακολουθούν πολλοί influencers της γενιάς Ζ- μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νευροεπιστήμονα που μοιράστηκε την ιδανική ώρα για να ξυπνάει κανείς.

Η τάση των γκουρού παραγωγικότητας που ξυπνούν πριν την αυγή έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκινούν την ημέρα τους με γιόγκα, καταγράφουν τις σκέψεις τους στο ημερολόγιό τους ή βγαίνουν για τρέξιμο πριν αρχίσουν την οκτάωρη εργασία τους. Ωστόσο, οι ειδικοί πλέον προειδοποιούν ότι το διάσημο "κλαμπ των 5 π.μ." μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμο όσο φαίνεται και ενδέχεται να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου.

Η νευροεπιστήμονας Rachel Barr μίλησε στο TikTok (@drrachelbarr) για αυτή τη μόδα της Gen-Z. «Είναι αλήθεια ότι το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί κάθε μέρα θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει καλύτερα;», αναρωτιέται στο βίντεό της. «Συχνά ακούμε ότι το κλειδί για την παραγωγικότητα και την επιτυχία είναι το πρωινό ξύπνημα. Όμως, δεν είναι μόνο το ξυπνητήρι που καθορίζει πότε εσείς και ο εγκέφαλός σας θα ξυπνήσετε σωστά. Το σώμα σας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο».

Photo by Pexels

Ο κεντρικός άξονας της συζήτησης είναι ο κιρκαδικός ρυθμός μας, το εσωτερικό μας ρολόι, που καθορίζει πότε νιώθουμε πείνα, νύστα και πότε είμαστε πιο σε εγρήγορση ή παραγωγικοί. Αν και το φως και το σκοτάδι έχουν σημαντική επίδραση, ένα μεγάλο μέρος αυτού του ρυθμού καθορίζεται από τη γενετική.

Η Barr εξηγεί: «Αν είστε από φυσικού σας κουκουβάγια, δηλαδή κοιμάστε και ξυπνάτε αργότερα, τότε το να σηκώνεστε στις 5 το πρωί δεν σας ταιριάζει. Όχι μόνο οι νυχτερινές κουκουβάγιες είναι πιο παραγωγικές αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά επίσης κινδυνεύετε να χάσετε τον πολύτιμο ύπνο REM αν ξυπνάτε τόσο νωρίς».

Ο ύπνος REM, ή ύπνος με ταχεία κίνηση των ματιών, είναι μία από τις πέντε φάσεις του ύπνου και συνήθως συμβαίνει προς το τέλος της νύχτας. Σε αυτή τη φάση, ο εγκέφαλος μας γίνεται πιο δραστήριος και συμμετέχει στην επεξεργασία των πληροφοριών.

Η σύμβουλος ύπνου Rosey Davidson, από το Just Chill Baby Sleep, δήλωσε στο The Mirror: «Η χρόνια έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και τη διάθεση. Αυξάνει τον κίνδυνο ψυχικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες».

Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του αν πηγαίνετε κόντρα στη βιολογία σας. Το πιθανότερο είναι να μείνετε ξύπνιοι αργά το βράδυ και να συσσωρεύσετε χρέος ύπνου, αντί να δημιουργήσετε περισσότερες ώρες παραγωγικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον εγκέφαλο.

Παρόλο που γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, είναι εξίσου σημαντικό να μην αγχωνόμαστε υπερβολικά γι' αυτό. Ο ύπνος δεν θα είναι ποτέ "τέλειος" και πάντα θα υπάρχουν παράγοντες που θα τον επηρεάζουν και μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο που έχουμε, να χαλαρώνουμε και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ρουτίνα που υποστηρίζουν τον καλό ύπνο.

@kayladurck I was on something this morning. I woke up ready to tackle Monday to say the least #5am #5amclub #5ammorningroutine #morningroutine #dailyvlog #fitnessinfluencer original sound - Kayla Durck

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

Photo from Pexels

5 τσάγια για καλό ύπνο

Ανακαλύψτε τα καλύτερα βότανα και τσάγια που θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε έναν βαθύ και ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  HEALTH
X