Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη
«Ο Σκύλος που τον Φώναζαν Αίσωπο»
Το τρίτο βιβλίο της τριλογίας «Με τα Μάτια Ενός Σκύλου»
Εκδόσεις Τελεία
Zούμε σε μια εποχή όπου γύρω μας συμβαίνουν τραγελαφικά γεγονότα που μας κάνουν να αισθανόμαστε τυχεροί που κατορθώνουμε να επιβιώνουμε ακόμα έχοντας σώας τας φρένας…Έστω, έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, ότι τα έχουμε δηλαδή... Τι πιο λογικό λοιπόν, σ’αυτή την εποχή, την εποχή των μύθων κι όχι πάντα της αλήθειας, να στραφούμε σε ευχάριστα και διασκεδαστικά αναγνώσματα που ωστόσο προσφέρουν προβληματισμό, οδηγούν σε φιλοσοφικά κανάλια και ανοίγουν παράθυρα που αφήνουν ένα αεράκι αισιοδοξίας να πλημμυρίσει τη ψυχή μας.
Το βιβλίο με τίτλο «Ο σκύλος που τον φώναζαν Αίσωπο» είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας « Με τα μάτια ενός σκύλου». Η Έλενα Περικλέους σαν ένας άλλος νέος Αίσωπος, μας χαρίζει ιστορίες που εμπνεύστηκε από τους σκύλους που πέρασαν από τη ζωή της και τα μαθήματα ζωής που πήρε από αυτούς.
Στο τρίτο βιβλίο η συγγραφέας δίνει φωνή στο τρίτο της σκυλί, τον σκύλο τον Αίσωπο, ο οποίος με πηγαίο χιούμορ και αυτοσαρκασμό μας εξιστορεί τη δικιά του ιστορία από τη στιγμή της γέννησής του μέχρι την ιστορία για την επιλογή του όνοματός του, τη σχέση του με τον προ-προ-προ...προ-προ-πάππο του τον παραμυθά τον Αίσωπο και τελικά πως αναπόφεκτα κι αυτός κατέληξε συγγραφέας.
Σαν σωστός, λοιπόν, συγγραφέας και πλάσμα που σε καμιά περίπτωση δεν κρατά μυστικά και δεν το απασχολεί ο ανταγωνισμός, μας εξηγεί πως δουλεύει το μυαλό ενός πολύ έξυπνου best seller συγγραφέα σκύλου. Στο κομμάτι αυτό κυρίως, συναντούμε συχνά ρητά ή εκφράσεις της καθομιλουμένης, ενίοτε έξυπνα και διασκεδαστικά πειραγμένα, όπως και φράσεις γνωστών μεγάλων συγγραφέων που κάνουν το κείμενο ακόμα πιο ενδιαφέρον και γουστόζικο.
Για τί θα μπορούσε να γράψει νομίζετε ο σκύλος ο Αίσωπος; Μα για τους μύθους του παππού Αισώπου φυσικά. Επίλεξε να μας μιλήσει για δέκα από τους μύθους του σημειώνοντας στην αρχή το αρχαίο κείμενο, μετά την ελεύθερη απόδοσή του στη νέα ελληνική γλώσσα όπως και το ηθικό δίδαγμα κάθε φορά. Ακολούθως μας αναλύει τη δική του οπτική με ένα άκρως διασκεδαστικό τρόπο που ωστόσο θα έλεγε κανείς αποπνέει και μια φιλοσοφική διάθεση.
Ο σκύλος ο Αίσωπος μας ωθεί σε μια νέα, φρέσκια οπτική των μύθων η οποία ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή όπως και στις τωρινές ιδέες και αντιλήψεις. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν και οι μύθοι του Αισώπου μια δεύτερη ζωή αφού ο καθένας πλέον μπορεί να τους αντικρίσει με μια διαφορετική ματιά και να βοηθηθεί να ανακαλύψει και κατ’ επέκταση να διαχειριστεί τους φόβους του, να νιώσει ευχάριστα για την αλήθεια, την δικιά του αλήθεια, που τον αντιπροσωπεύει.
Ένα βιβλίο για μεγάλα παιδιά, εφήβους και ενήλικες με χιούμορ. Ένα βιβλίο για όλους όσους αγαπούν τα ζώα και γνωρίζουν πως η συνύπαρξη μαζί τους χαρίζει μαθήματα ζωής. Ένα βιβλίο που συστήνω με χίλια για το καλοκαίρι που έρχεται και το οποίο οφείλουμε να περάσουμε όσο καλύτερα γίνεται!
Αναζητήστε το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο Parga εδώ.
lasithiotakisa@sppmedia.com
Από το οπισθόφυλλο: Δεν ξέρω αν έχετε συναντήσει την Αλήθεια κάπου στη διαδρομή της ζωής σας. Φαντάζομαι πως οι πιο πολλοί, χωρίς παρεξήγηση, ακόμη την ψάχνετε. Εγώ, ο Σκύλος που με φώναζαν Αίσωπο, αποφάσισα να σκάψω βαθιά, στον χώρο και στον χρόνο, για να βγάλω στην επιφάνεια την Αλήθεια. Όλη την Αλήθεια και μόνο την Αλήθεια. Χωρίς φόβο, μα με πολύ πάθος. Ξέρω πως η Αλήθεια έχει τη συνήθεια να κρύβεται, και μάλιστα πάρα πολύ καλά, στους Μύθους (του Αισώπου, κυρίως). Λαγωνικό όντας, είδα τα πράγματα από άλλη σκοπιά, ξεκαρδιστική, και κατόρθωσα να την ξετρυπώσω. Πώς τα κατάφερα; Ανακάλυψα το μαγικό μπαούλο με τις λέξεις. Και με τη βοήθεια του Ρίκι, του φαντασμένου μα πανέξυπνου παπαγάλου, του ποντικού και της ποντικίνας (μεγάλος έρωτας, με πολύ σασπένς!) και της αραχνούλας που στον ΙΣΤΟ της καταγράφει τα πραγματικά σημαντικά που γίνονται viral στο πι και φι, «ανακαίνισα» ΔΕΚΑ μύθους, του προπροπρο...πρόγονού μου, του Αισώπου, και φυσικά ΜΙΑ Αλήθεια! Μέσα από τα Μάτια Ενός Σκύλου,ναι για μένα μιλώ, θα δείτε κατάματα την Αλήθεια που κρύβεται στον Μύθο! Γ΄ μέρος της τριλογίας «Με τα Μάτια Ενός Σκύλου».