Ζωή Τουτουντζίδου
Καθαρά Δευτέρα και πέραν από το παραδοσιακό πέταγμα του αετού η σημερινή ημέρα απαιτεί νηστεία καθώς προδιαγραφεί την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.
Με αφορμή λοιπόν την ιδιαίτερη γαστρονομική αυτή ημέρες εμείς βρήκαμε 5 υγιεινές και νόστιμες συνταγές από την Αθηνά Λοϊζίδου που σίγουρα θα εντυπωσιάσουν την οικογένεια σας.
1.Γλυκοπατάτες
Εκπλήξτε τους καλεσμένους σας προσφέροντας του γλυκοπατάτες οι οποίες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να τις συνοδεύσετε με vegan μαγιονέζα και μυρωδικά.
Υλικά
750 γρ. (περίπου 3 μέτριες) γλυκοπατάτες, κομμένες σε μοίρες
10 γρ. ελαιόλαδο σε SPRAY “THE KING OF OLIVES”
Aλάτι + πιπέρι
Για τη vegan μαγιονέζα ελιάς και μαύρης τρούφας:
250 γρ. ελαιόλαδο
125 γρ. γάλα σόγιας
2 κ.σ. μηλόξιδο (cider vinegar)
Αλάτι - πιπέρι
3 κ.γ. πάστα ελιάς με μαύρη τρούφα "THE KING OF OLIVES"
Βρείτε ολόκληρη την συνταγή στο Athenas’ Recipes, εδώ.
2. Φασολάδα
Φτιάξτε αυτή την παραδοσιακή φασολάδα σε χύτρα ταχύτητος σε μόλις 20 λεπτά.
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. λευκά, μικρά φασόλια
600 γρ. νερό
40 γρ. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα κομμένα σε φέτες
2 κλωναράκια σέλερι, κομμένα σε φέτες
100 γρ. λευκό κρασί
100 γρ. νερό
1 κύβος ζωμός λαχανικών KNORR, θρυμματισμένος
¼ κ.γ. κανέλα αλεσμένη
Αλάτι και πιπέρι
Βρείτε ολόκληρη την συνταγή στο Athenas’ Recipes, εδώ.
3. Ταραμοσαλάτα από κόκκινο ταραµά
Όταν φτιάξετε τον δικό σας σπιτικό ταραμά, τότε θα συνειδητοποιήσετε πόσο διαφέρει γευστικά από εκείνον που βρίσκετε στις υπεραγορές. Είναι πολύ νόστιμος, χωρίς συντηρητικά και ουσίες που αλλοιώνουν τη γεύση. Η ταραμοσαλάτα έχει σημαντική θέση στους κυπριακούς μεζέδες και τιμάται ιδιαίτερα σε περίοδο νηστειών.
Υλικά:
350 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί μουλιασμένη σε 250 ml νερό
70 γρ. κόκκινος ταραμάς
60 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
30 γρ. κρεμμύδι
60 ml ελαιόλαδο
Βρείτε ολόκληρη την συνταγή στο Athenas’ Recipes, εδώ.
4. Ψαροκροκέτες
Φτιάξτες νόστιμους ψαροκεφτέδες, αρκετά ελαφριούς μιας και ψήνονται στον φούρνο. Φτιάχνονται με φιλέτο ψαριού και πουρέ πατάτας και είναι πολύ νόστιμοι.
ΥΛΙΚΑ:
400 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
10 γρ. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
ο χυμός από 1 λεμόνι
½ κ.γ. θυμάρι
600 γρ. φιλέτο τσιπούρας χωρίς κόκκαλα και δέρμα, από τις ψαραγορές Blue Island, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. αλεύρι
2 μέτρια αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
120 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
Βρείτε ολόκληρη την συνταγή στο Athenas’ Recipes, εδώ.
Για να ψήσουμε:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
5. Χαλβάς με πορτοκάλι και φιστίκια
Η καλύτερη συνταγή για χαλβά. Δοκιμάστε την και θα καταλάβετε γιατί μας αρέσει τόσο πολύ.
ΥΛΙΚΑ:
165 ml ηλιέλαιο
330 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
120 γρ. αλατισμένα φιστίκια
150 γρ. σταφίδες
Για το σιρόπι
390 γρ. ζάχαρη
840 ml νερό
Ξύσμα φλούδας από 2 πορτοκάλια
Βρείτε ολόκληρη την συνταγή στο Athenas’ Recipes, εδώ.