Αθηνά Λοϊζίδου
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Χρόνος ψησίματος 45΄
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄ + 60΄ να φουσκώσουν
Σημ:
Τυρί φλαούνας υπάρχει άφθονο στο εμπόριο αυτή την εποχή, διαλέξτε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Η συνταγή αυτή είναι πολλές φορές δοκιμασμένη. Δεν ακολουθώ την τεράστια διαδικασία της παραδοσιακής φλαούνας, μιας και χρησιμοποιώ την ευκολία της τεχνολογίας και ειδικά το αγαπημένο μου πολυμίξερ!
ΥΛΙΚΑ:
Για 6 μέτριες φλαούνες:
Για τη ζύμη:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 γρ. (1 φακελάκι) ξηρή μαγιά
270 ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι γλυκάνισο αλεσμένο στο γουδί
40 γρ. Spry
Για τη γέμιση:
4 αβγά
300 γρ. τυρί φλαούνας τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
300 γρ. χαλούμι τριμμένο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
40 γρ. σιμιγδάλι
½ κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
½ κουταλάκι μέχλεπι (μαχλέπι)
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου
40 γρ. σταφιδάκια (προαιρετικά)
Για επάλειψη:
1 αβγό χτυπημένο
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1.Πρώτα φτιάχνουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε στον κάδο του πολυμίξερ όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε τη ζύμη σ’ ένα μπολ.
2.Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση. Σ’ ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύουμε.
3.Αλευρώνουμε έναν πάγκο εργασίας. Μοιράζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μπαλάκια ζύμης, 130 γρ. το ένα. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ένα μέτριο μπολ χρησιμοποιώντας το στόμιό του σαν μόλα.
4.Σε κάθε κομμάτι ζύμης προσθέτουμε 3 με 4 κουταλιές από τη γέμιση και κλείνουμε τη φλαούνα σε τετράγωνο σχήμα. Για να μην ανοίξουν οι φλαούνες, αν θέλουμε, χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδες για να στερεώσουμε τις άκρες της.
5.Τοποθετούμε τις φλαούνες σ’ ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Αλείφουμε με το χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
6.Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στον αέρα, για 45 λεπτά με 1 ώρα ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.