Αθηνά Λοϊζίδου
Τον Απρίλιο τα μέσπιλα έχουν την τιμητική τους! Απολαύστε τα σε αυτή την σαρλότα και σερβίρετέ την στο πασχαλινό σας τραπέζι! Σας υπόσχομαι θα τρελαθούν όλοι με αυτό το θεσπέσιο γλυκό ψυγείου.
Μολονότι μπορείτε να βάλετε έτοιμο παντεσπάνι από το ζαχαροπλαστείο μπορείτε, αν θέλετε, να το φτιάξετε στο σπίτι, μιας και η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄
Για ένα μεγάλο μπολ, χρηστικότητας 2L
Θερμίδες ανά 100 γρ. 170 kcal
Υλικά
Για το παντεσπάνι
Για το παντεσπάνι θα χρειαστούμε ένα ταψί, διαστάσεων 24x35x8 εκ. στρωμένο με λαδόχαρτο
4 αβγά
230 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού βανίλια essence
170 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για την κρέμα
1.250 λίτρα γάλα
250 ml φρέσκια κρέμα
110 γρ. κορν φλάουρ διαλυμένο σ’ ένα φλιτζάνι απ’ τη συνολική ποσότητα γάλακτος
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 αβγό ελαφρώς κτυπημένο
90 γρ. ζάχαρη
Για το στήσιμο
500 γρ. μέσπιλα, ζυγισμένα μετά που θα καθαρίσουμε και θα αφαιρέσουμε το κουκούτσι
150 γρ. ζάχαρη άχνη
45 ml κονιάκ
Για το τέλος
50 γρ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε πρώτα το παντεσπάνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα. Στο ένα μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλεύρι και χτυπάμε για ακόμη 2 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε το παντεσπάνι για 40 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει και το αφαιρούμε απ’ το ταψί. Το κόβουμε σε φέτες 2 εκ. την καθεμία.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ, τη βανίλια, το αυγό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Όταν η κρέμα αρχίσει να πήζει απομακρύνουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά.
3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα μέσπιλα με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε.
4. Ακολούθως, τοποθετούμε λίγες φέτες από το παντεσπάνι στη βάση του μπολ μας. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με λίγο κονιάκ, τοποθετούμε λίγα μέσπιλα πάνω στο παντεσπάνι. Περιχύνουμε το παντεσπάνι και τα μεσπιλα με λίγη κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τελειώνοντας με μια στρώση κρέμας.
5. Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με τα αμύγδαλα όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή. Αυτό βοηθάει στο να μην κάνει πέτσα η κρέμα μας. Αφήνουμε τη σαρλότα να κρυώσει λίγο και βάζουμε στο ψυγείο ώστε να παγώσει καλά, γύρω στις τρεις ώρες, προτού το σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερες συνταγές εδώ