ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

7 tips για μια πιο ομαλή επιστροφή στο γραφείο

Για μια πιο ομαλή επάνοδο στη δουλειά μετά τις διακοπές, πώς θα σου φαινόταν να ακολουθήσεις τις συμβουλές ενός ειδικού;

newsroom must

Συνήθως οι εργασιακοί ρυθμοί είναι τόσο ανελέητοι, που λίγες μέρες στο γραφείο αρκούν για να ξεχάσεις καλά καλά ότι πήγες διακοπές. Όπως και να ’χει, ακόμα και στις πιο νορμάλ περιπτώσεις η επιστροφή στο γραφείο μετά από διακοπές μπορεί να σου πέσει λίγο βαριά. Ο Cary Cooper, καθηγητής οργανωσιακής ψυχολογίας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δίνει σε άρθρο του επτά tips για να μη σε κυριεύσει το στρες και να προσαρμοστείς σταδιακά.

1. Μάθε τα νέα των συναδέλφων σου

Την πρώτη μέρα στη δουλειά μετά τις διακοπές, ο ειδικός προτείνει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο για να τα πεις με τους συναδέλφους σου, σχολιάζοντας από τις διακοπές σας μέχρι ό,τι άλλο έχει μεσολαβήσει. Όπως εξηγεί, στη δουλειά μπορεί να αναπτυχθούν ουσιαστικές σχέσεις, ενώ οι κοινωνικοί δεσμοί παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας μας.

2. Βάλε ρέγουλα στις εκκρεμότητες

Αν μη τι άλλο, μόλις γυρίσεις στο γραφείο μπορεί να βρεις το inbox σου γεμάτο με μηνύματα (γιατί θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν τσέκαρες καθόλου το email σου όσο έλειπες, ούτε από το κινητό!). Μην προσπαθήσεις να τα απαντήσεις όλα από την πρώτη μέρα. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα σε στρεσάρει και πιθανότατα θα σε εξαντλήσει, άσε που μπορεί να σου ξεφύγει και καμιά απάντηση για την οποία μετά θα μετανιώσεις -τυχαία νομίζεις κυκλοφορούν τόσα memes με το «ελπίζω το email μου να σε βρίσκει καλά»; Οπότε, ρίξε μια ματιά στα εισερχόμενα για να εντοπίσεις μόνο εκείνα που θεωρείς ότι μπορεί να είναι επείγοντα. Δώσε προτεραιότητα σε αυτά και άφησε τα υπόλοιπα για μια άλλη μέρα.

3. Κάνε διαλείμματα

Τα διαλείμματα είναι κάθε μέρα σημαντικά, αλλά καμιά φορά μπορεί να τα παραλείψεις για να τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα. Μην κάνεις αυτό το λάθος γυρίζοντας από διακοπές. Σήκω από τη θέση σου για να φτιάξεις έναν καφέ, βγες για ένα τσιγάρο με συναδέλφους ακόμα κι αν δεν καπνίζεις (ας είμαστε ρεαλιστές, όλοι ξέρουν ότι το κάπνισμα κάνει κακό αλλά πολλοί ακόμα καπνίζουν), φάε το μεσημεριανό σου μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και το γραφείο σου.

4. Μετά τη δουλειά κάνε κάτι που θα έκανες στις διακοπές σου

Μη μείνεις στη δουλειά πέραν του ωραρίου σου και μην κάνεις υπερωρίες (ελπίζουμε να μην είναι απαραίτητο, για να θυμηθούμε και όσα λέγαμε για προϊσταμένους και εργοδότες). Μόλις σχολάσεις, αντί να γυρίσεις σπίτι και να σωριαστείς στον καναπέ, πήγαινε για έναν περίπατο, για τρέξιμο, ακόμα και για μια βουτιά αν η απόσταση από τη θάλασσα το επιτρέπει. Αντί να ανοίξεις την τηλεόραση, κανόνισε να βρεθείτε με φίλους ή συγγενείς με τους οποίους θα περάσεις ευχάριστα. Γενικά, κάνε οτιδήποτε θα σου θυμίσει πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις αυτοστιγμεί όλες τις καλοκαιρινές σου συνήθειες.

5. Μην γεμίσεις το πρόγραμμά σου με meetings

Δεν είπαμε να λουφάρεις, αλλά μην προσπαθήσεις να δείξεις σε όλους πως γύρισες και βάζεις τα δυνατά σου! Αν μπορείς, μάλιστα, μην βάλεις τα δυνατά σου από τις πρώτες μέρες και μην έχεις τύψεις γι’ αυτό! Περιορίσου στο να είσαι «αρκετά καλός» από το να είσαι τέλειος και είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα πέσουν έξω τα καράβια κανενός.

6. Δείξε ανοχή στους συναδέλφους

Γυρίζοντας στο γραφείο επιστρέφεις στα προβλήματά του και στα παράπονα των συναδέλφων σου, που στις διακοπές προσπάθησες -και στην καλύτερη περίπτωση κατάφερες- να ξεχάσεις. Αντιμετώπισέ τους με ανεκτικότητα και μην παρασυρθείς αν θέλουν να σε βάλουν με το καλημέρα σας στον χορό της γκρίνιας.

7. Θέσε ρεαλιστικούς εργασιακούς στόχους

Απόφυγε να δεχτείς -ή να ορίσεις εσύ- ανέφικτα deadlines και μην αναλωθείς σε περιττά ραντεβού. Κι αν νομίζεις ότι σου ζητούν παράλογα πράγματα, θέσε ευγενικά τα όριά σου. Εδώ που τα λέμε, αυτό δεν πρέπει να κάνεις πάντα;

«Οι διακοπές προσφέρουν τη δυνατότητα να ανακάμψεις από το στρες που συνεπάγονται τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα, οπότε ας επιτρέψουμε κάτι από αυτές να διαποτίσει το γραφείο επιστρέφοντας», καταλήγει ο Cary Cooper, παραθέτοντας κι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο «Working» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Σταντς Τέρκελ (1912–2008), που ήταν συγγραφέας, άνθρωπος του ραδιοφώνου και προσωπικότητα της αμερικανικής ριζοσπαστικής αριστεράς:

«Η δουλειά έχει να κάνει με την αναζήτηση νοήματος στην καθημερινότητα όπως και με την εξασφάλιση του επιούσιου για κάθε μέρα, με το να εισπράττεις αναγνώριση όσο και μετρητά, με το να σε συνεπαίρνει μάλλον παρά να σε ακινητοποιεί -με λίγα λόγια, με το να ζεις με κάποιο τρόπο, παρά να πεθαίνεις από Δευτέρα έως Παρασκευή».

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X