ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: lace καλσόν, μίνι μαυρο φόρεμα και ankle boots
 

Μαμά, φοβάμαι...

Αφροδίτη Δερματά

Αφροδίτη Δερματά

"Mαμά βουλιάζω στην σιωπή. Δεν ξέρω σε ποιόν να μιλήσω. Ντρέπομαι γι αυτό που συμβαίνει και δεν είμαι σίγουρη αν είναι καλό ή κακό. Ίσως κι όλας να το έκανε καταλάθος, ίσως απλά έτσι να δείχνουν την αγάπη τους οι μεγάλοι. Τόσοι άνθρωποι όμως που με αγαπούν και με συμπαθούν γιατί δεν φέρονται με αυτόν τον τρόπο;

Μαμά μην με πιέζεις να πηγαίνω κοντά του. Γιατί κάνει πράγματα τα οποία με κάνουν να αισθάνομαι άβολα. Μαμά βάζει την γλώσσα του μέσα στο στόμα μου και με φιλάει. Λες να μείνω έγκυος; Ξέρω ότι τα παιδιά γίνονται όταν δυο άνθρωποι φιλιούνται, έτσι μου είπες. Γιατί δεν μου εξήγησες ποτέ την αλήθεια; Γιατί με άφησες να το πιστεύω αυτό και τώρα νομίζω συνεχώς ότι θα μείνω έγκυος. Ξαπλώνω στο κρεβάτι μου και με πεθαίνω από αγωνία. Κοιτάω την κοιλιά μου κάθε μέρα με τρόμο, έχω την εντύπωση φαίνεται όλο και πιό φουσκωμένη. Νομίζω ότι μέσα της μεγαλώνει ένα μωρό. Τι θα κάνω αν γεννηθεί; Θα πρέπει να αφήσω το σχολείο μου; Δεν θέλω μαμά. Μου αρέσει το σχολείο, δεν θέλω να το παρατήσω. Δεν θέλω να χάσω τους φίλους μου.

Μαμά τρέμω...αν μείνω έγκυος τι θα πω στον κόσμο; Τι θα πω στην γυναίκα του και στα παιδιά του; Μαμά χάνομαι. Πάλι με φωνάζει να πάω στο σπίτι του; Μάμα δεν θέλω. Δεν αισθάνομαι όμορφα όταν με χαιδεύει. Κοκκινίζω και δεν ξέρω πως να αντιδράσω. Μαμά, μακάρι να μη επέμενες τόσο να μην πηγαίνω σπίτι του. Μακάρι να μου έλεγες ότι όταν κάποιος με αγγίζει παρά την θέληση μου, δεν είναι αγάπη. Είναι κακό. Μακάρι να μου έλεγες ότι όταν κάποιος με κάνει να νιώθω άβολα θα πρέπει να λεω "Όχι" και ότι το σώμα μου το ορίζω μόνο εγώ. Μακάρι να με έκανες να νιώθω ότι μπορώ να σου λέω τα πάντα. Μακάρι να ήξερα ότι είσαι εκεί για εμένα όταν σε χρειάζομαι. Μαμά όλα άλλαξαν για πάντα. Ποτέ δεν θα είμαι η ίδια πια. Μαμά τελικά οι άντρες δεν είναι και τόσο καλοί. Μαμά μεγάλωσα απότομα και είμαι μόλις δέκα χρονών."

Γονείς...Τα παιδιά από την ηλικία ακόμη των τεσσάρων ετών μπορούν να καταλάβουν το “καλό” άγγιγμα από το “κακό” άγγιγμα. Εξηγούμε λοιπόν στο στο παιδί ότι το “καλό” άγγιγμα είναι αυτό που μας γεμίζει χαρά και αγάπη, αυτό που μας κάνει να χαμογελάμε και να νιώθουμε όμορφα. Τα περισσότερα αγγίγματα είναι “καλά” και πολύ σημαντικά στη ζωή μας. Το “κακό” άγγιγμα είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε πληγωμένοι, λυπημένοι, αναστατωμένοι. Τέτοια μπορεί να είναι τα αγγίγματα στα “ιδιωτικά” μέρη του σώματός μας από κάποιο άλλο άτομο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στο παιδί για τα “ιδιωτικά μέρη”, ποια είναι και ότι κανένας δεν επιτρέπεται να τα αγγίξει. Αυτό μπορεί να τεθεί στο παιδί ως κανόνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από ανεπιθύμητα αγγίγματα, σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση με τους εξής τρόπους.
- Είμαστε προσιτοί στο παιδί σας. Δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι πάντα είμαστε κοντά του και ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί άφοβα οτιδήποτε.
- Του λέμε ξεκάθαρα ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να κρατήσει κάτι μυστικό από εμάς, ειδικά όταν πρόκειται για κάτι που το κάνει να νιώθει άβολα, περίεργα, άσχημα. - Εξηγούμε στο παιδί μας ότι είναι πιθανόν κάποιος να του ζητήσει να κρατήσει κάτι μυστικό από εμάς και πως πρέπει να μας πει κάτι τέτοιο αμέσως.
- Μιλάμε για τα μέρη του σώματος με το ορθό όνομά τους (π.χ. πέος) χωρίς ντροπή.
- Μαθαίνουμε το παιδί μας να διακρίνει τα “καλά” από τα “κακά” αγγίγματα. Εξηγούμε στο παιδί μας ότι είναι δικαίωμα του να λέει “όχι” σε οποιοδήποτε άγγιγμα τον κάνει να νιώθει άσχημα από οποιονδήποτε και αν προέρχεται.
- Βοηθάμε το παιδί μας να αναπτύξει μια δυνατή αυτοεικόνα για το σώμα του. Να μάθει να το αποδέχεται, να το αγαπά και να το φροντίζει.
- Ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας. Δεν το μειώνουμε με οποιοδήποτε τρόπο.
- Συζητάμε με το παιδί μας πόσο σημαντική είναι η διαίσθησή μας και το μαθαίνουμε να εμπιστεύεται τη δική του, για να προστατεύει τον εαυτό του.
-Ελέγχουμε τις σχέσεις του παιδιού μας με τους άλλους. Δεν αποκλείουμε ποτέ το ενδεχόμενο το παιδί να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης από κάποιο γνωστό, φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας.
- Μαθαίνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για πραγματικότητες και μύθους σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση.

 

Αφροδίτη Δερματά: Τελευταία Ενημέρωση